هدفگذاری و کسب نتایج از اهداف امروزه به مقولهای بسیار متداول و البته پیچیده تبدیلشده که دغدغههای فراوانی به همراه دارد.
در این مقاله کوتاه سعی خواهم کرد با پاسخ سه سؤال،راهکار حداقل یکی از چندین دغدغهها و معضلات عمدهای که در تعیین هدف یا کسب نتیجه با آن درگیر هستید را ارائه کنم.
آیا شما جزو کسانی هستید که برای کارهای خود از قبل هدفگذاری میکنید؟
اگر خیر، باید به لزوم هدفگذاری در زندگی واقف شوید و اگر آری، آیا تابهحال شده که به هدفهای خود دست پیدا نکنید؟
احتمالاً هرکسی قسمتی از اهداف خود را محقق میکندو به قسمتی دست پیدا نمیکند. این قضیه طبیعی است اما میخواهم نکتهای فراتر از این مطلب را در بحث هدفگذاری و تحقق آنها مطرح کنم که باوجود تحقق اهداف نیز باید آن را بهدقت مدنظر قرار دهید:
تحقیقات نشان داده است که بسیاری از افراد بعد از رسیدن به یک سری از اهداف خود به نتیجه دلخواه و به عبارتی به آن حس رضایتی که باید، دست پیدا نمیکنند.شاید شما هم این قضیه را تجربه کرده باشید و دقیقاً بدانید که سردرگمی خاصی بعد از دستیابی به آن هدف، تازه در حال شروع شدن است. اگر هم تجربه نکردهایداحتمالاً عادی شدن نتایج و از بین رفتن سریع حس و لذت دستیابی به هدف خود را،چند باری حس کردهاید.این مطلب در اهداف کوچک و کوتاهمدت و روزمره زندگی زیاد تلخ و ناهنجار نیست، اما در هدفهای بلندمدت و بزرگ زندگی که بعضاً امکان تجربه مجدد وجود ندارد و یا بسیار پرهزینه است چطور؟
فکر برگشت مسیر اشتباه طولانی طی شده، جبران هزینههای خرج شده، اتلاف زمان و به قول مطلبی از برتراند راسل «درد تاول پاهای طی کرده این مسیر اشتباه» لزوم جواب به سه سؤال زیر را صدچندان میکند:
سؤال۱.معیار هدفگذاریم چیست؟
سؤال۲. دقت در هدفگذاریم چقدر است؟
سؤال۳. آیا هدفی که برای خود انتخاب کردهام مناسب من هست؟
صدبار اندازه بگیر و یکبار ببر!
ضربالمثل آشنایی که جواب ۲سؤال ما را در خود دارد. تعداد یعنی دقت و اندازه گرفتن صحیح یعنی نوع معیار اندازهگیری، اهمیت خود را در تصمیمگیری و اهداف را نشان میدهد؛بنابراین در هر هدفگذاری خود،قبل از تثبیت آن به ۲سؤال فوق باید خوب توجه کرد و جواب درستی را پیدا کرد.
به نظر میرسد که بسیاری از خطاهای هدفگذاریهایمان را با ۲سؤال فوق برطرف میکنیم و میتوانیم منتظر نتایج امیدوارکننده بعد از این سؤالات باشیم. چون چندین بار و بهدقت و با متر درستی اقدام به تصمیمگیری کردهایم. با اینحال افراد زیادی هستند که با وسواس زیادی این جواب این سؤالها را یافته و به کار میگیرند و درنهایت طعم تلخ عدم رضایت یا نرسیدن به هدف را باز میچشند.
در ادمه مطلب که فردا منتشر خواهد شد پاسخ سوال سوم و روش های کاربردی برای رسیدن به هدف را با هم مرور خواهیم کرد.
نویسنده: مهدی کربلایی